5 tips voor een fris webdesign

Writing materials stock

Een fris webdesign kan voelen als een uitdaging, zeker als design niet je specialiteit is. In de ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan zijn mij een aantal dingen opgevallen die vaak misgaan op websites die niet fris voelen. Wanneer deze tips verwerkt worden krijgt je website al zonder al te veel moeite een rustiger en frisser gevoel. Probeer het eens uit!

1. Wees minimalistisch met je content voor een rustige uitstraling

Het is voor mij altijd een uitdaging om websites niet te vol te zetten met allerlei content. Als ik dan later terugkijk vind ik het vaak druk ogen en kan ik door de bomen het bos niet meer zien. Een schone en duidelijk website geeft een frisse indruk en maakt informatie ook een stuk duidelijker. Kies voor elk blokje op je website voor één boodschap die je over wilt brengen. Dwing jezelf het bij die boodschap te houden en geen vertakkingen in te gaan. Zo houd je het design ook visueel rustiger. Minder prikkels vanuit je scherm naar je hersenen maakt dat je website rust uitstraalt.

2. Een fris webdesign begint met veeeeel witruimte

Door rondom elk blokje informatie een ruime dosis witruimte te creëren krijgt je website een rustigere en frissere look. Witruimte kan soms kaal voelen wanneer je het design aan het maken bent. Als je later terug komt zal je echter zien dat er juist een veel strakker design uit komt! Neem dus afstand van je werk als je ervaart dat je het moeilijk vindt die witruimte toe te passen.

Witruimte pas je toe in je designs door gebruik te maken van padding en marge. Met behulp van padding creëer je ruimte in het blokje wat je aan het bewerken bent. De marge is de ruimte óm het blokje wat je aan het bewerken bent. Door padding en marge toe te voegen aan je tekst, afbeeldingen en blokjes creëer je veel witruimte in je designs en krijgt je design een ruimtelijke, overzichtelijke en frisse look.

3. Wees niet bang voor kleur – maar kies wel voor een beperkt palet

Bij een frisse website – met veel witruimte – denk je al snel aan de kleur wit. Dat hoeft echter helemaal niet nodig te zijn om het gewenste frisse effect te bereiken! Met een combinatie van offwhite, beige en een pittige roestkleur heb je bijvoorbeeld een lekker kleurrijk palet, terwijl je geen wit gebruikt. Veel paletten gebruiken wel wit maar ook veel kleur. De valkuil is echter dat er te veel kleuren op de site komen. Dat maakt je website druk en vol. Kies voor een palet met 2 wat lichtere en rustigere kleuren, 1 accentkleur en 1 of 2 tekst kleuren. Een handige tool om mooie kleurpaletten te vinden is Pinterest. Zoek bijvoorbeeld eens op “minimalist color palette”. Je zult zien hoeveel kleur er mogelijk is in een rustig en fris palet.

4. Kies voor heldere en leesbare fonts die passen bij een fris webdesign

Om je website een rustige en heldere uitstraling te geven is het belangrijk dat je tekst prettig leest. Gebruik dus niet of weinig ‘grappige’ fonts maar kies voor fonts die lekker lezen en niet te veel happening hebben. Je kan voor de hele website één font gebruiken, of een tweede font toevoegen waarbij je onderscheid maakt tussen headers en paragrafen. Als je graag een wat creatiever font wil gebruiken kan je die het beste bij headers inzetten. Zo blijven de paragrafen leesbaar en fris.

5. Kies een thema voor je foto’s

Wanneer er veel foto’s bij elkaar staan geeft het een frisse uitstraling wanneer deze foto’s een gemeenschappelijk thema hebben. Kies bijvoorbeeld voor foto’s met een vergelijkbaar kleurenpalet of een vergelijkbaar onderwerp. Als je merkt dat het lastig is je foto’s bij elkaar aan laten sluiten kan je ervoor kiezen je foto’s te bewerken om dit voor elkaar te krijgen. Je kan bepaalde kleuren in de foto’s benadrukken of de foto’s zwart wit te maken. Een ander alternatief is om niet te veel foto’s te gebruiken bij elkaar. Creëer ruimte tussen je foto’s door ze te scheiden door tekst of extra witruimte waardoor het minder druk oogt.

Ten slotte

Loop je nou helemaal vast in je design pogingen? Schroom niet om contact op te nemen en zie wat ik voor je kan doen!

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook...

Gerelateerde posts

Writing materials stock

5 tips voor een fris webdesign

Een fris webdesign kan voelen als een uitdaging, zeker als design niet je specialiteit is. In de ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan